Τελετή Αποφοίτησης 2019

Σήμερα η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου θα παραδώσει στην κοινωνία και την αγορά εργασίας μία ακόμη σειρά Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Με την σημερινή τελετή, πρωτίστως, επιβραβεύονται οι άοκνες και συνεχείς προσπάθειες και οι κόποι των σπουδαστών μας, πολλοί από τους οποίους είχαν παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις να αντιμετωπίσουν ποικίλες δεσμεύσεις, επαγγελματικές-οικογενειακές-οικονομικές. Για αυτό και η σημερινή απονομή του τίτλου σπουδών τους έχει ιδιαίτερη σημασία και για το λόγο αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η αποφοίτηση είναι ιδιαίτερη στιγμή και για τους γονείς και τους συγγενείς των σπουδαστών αυτών, καθώς σήμερα για αυτούς ένα όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα. Ξεχωριστή όμως η σημερινή τελετή και για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ακαδημίας μας, που παρέλαβε τα παιδιά αυτά πριν τέσσερα χρόνια, δούλεψε πάνω σε αυτά, πολλές φορές με ζήλο και αυταπάρνηση αλλά και πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, ώστε σήμερα, οι νέοι αυτοί να είναι ώριμοι επαγγελματίες Αξιωματικοί του Εμπορικού μας Ναυτικού, έτοιμοι να κατακτήσουν θάλασσες και ωκεανούς, μεταφέροντας την Ελληνική Σημαία μας σε κάθε σημείο του πλανήτη, γενόμενοι άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας.Να είστε βέβαιοι ότι όλοι μας, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής αυτής είμαστε υπερήφανοι για εσάς σήμερα και σας καμαρώνουμε, όντας απόφοιτοι της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Χίου.

Χάρη στις δεξιότητες και τις γνώσεις που έχετε εξοπλιστεί κατά την διάρκεια της φοίτησης στην Ακαδημία μας, καλείσθε να προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε έναν χώρο, αυτόν της ναυτιλίας, όπου η χώρα μας είναι διεθνώς πρωταγωνίστρια επί σειρά ετών. Συνεχίστε το ταξίδι της μόρφωσης και της αυτογνωσίας, της συνεχούς κατάκτησης της γνώσης, ένα ταξίδι, που όπως εσείς οι ίδιοι έχετε αποδεχθεί δεν τελειώνει ποτέ καθώς είναι το ταξίδι της ζωής σας.

Μην συμβιβαστείτε με την μετριότητα και μην απογοητευθείτε από τυχόν εμπόδια ή αποτυχίες. Δανειζόμενος μία φράση του Henry Ford, ιδρυτή της γνωστής βιομηχανίας αυτοκινήτων, “εμπόδιο είναι το φοβερό πράγμα που βλέπει κανείς, όταν πάρει τα μάτια του από τον στόχο”, σας προτρέπω να στοχεύετε πάντα σε υψηλότερους στόχους στη ζωή σας. Στις μέρες μας η γνώση είναι δύναμη, ιδίως η εξειδικευμένη γνώση. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας, αναπτύξτε τις δεξιότητές σας και τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητές σας έξω από έτοιμες λύσεις και συμβατικές προδιαγραφές, άλλωστε σήμερα γίνεσθε οι συνεχιστές του ελληνικού θαύματος, της ελληνικής ναυτικής μοναδικότητας και πρωτοπορίας.

Νέοι Αξιωματικοί του Εμπορικού μας Ναυτικού, ηγηθείτε με όραμα, ανοίξτε τα πανιά σας και πλεύστε με οδηγό τα όνειρά σας, τους στόχους σας και τις επιθυμίες σας. Βάλτε ψηλά τον πύχη και μην τον κατεβάσετε παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες συναντήσετε. Αρχίστε το όμορφο αυτό ταξίδι, κάντε πραγματικότητα τα όνειρά σας και συνεχίστε την περήφανη παράδοση αυτών που έδωσαν και την ζωή τους την ίδια για να καμαρώνουμε όλοι μας σήμερα για αυτό το θαύμα της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.
Καλή σταδιοδρομία και ο προστάτης Άγιος Νικόλαος να είναι στην πλώρη των πλοίων σας σε κάθε ταξίδι σας.

Διοικητής της Ακαδημίας, Αντιπλοίαρχος ΛΣ Μάργαρης Ιωάννης